Шест начина за бърза индексация от търсачките

Осигуряването на качествено съдържание за вашите читатели е важно, тъй като това е отличен начин да изградите онлайн репутация. Въпреки това, поради силната конкуренция онлайн, е трудно да сте в топ 10 на SERP (страниците с резултати на търсачката) и да бъдете забелязани, особено ако сте начинаещ.


 

Като блогър или собственик на бизнес, трябва да си изградите репутация чрез осигуряване на висококачествено съдържанието за вашите читатели. Преди вашият сайт да получи, високи класирания, търсачките трябва да разберат, че той съществува и предлага добро съдържание. За да стане това, вашите страници трябва да бъдат индексирани веднага след като са създадени.

Ето шест отлични начина за провокиране на бързо индексиране от ботовете на търсещите машини:

 

1. Ping на вашия уеб сайт

Пингването на сайт е метод за съобщаване на търсачки и директории за новото съдържание на вашия уеб сайт. Търсачките рано или късно ще намерят нужната информация за индексиране, но защо да не им я покажем сами? За да ускорим процеса, чрез пинг можем да им кажем: "Ей, аз имам нов пост, защо не го проверите?"

Тук са някои безплатни инструменти за пинг, които можете да използвате:

Pingomatic.com

Pingler.com

Pingoat.com

Pingmylink.com/Submit

Feedshark.branbliss.com

Ето един пример как пинг инструментите работят. Туловете са различни и ако не знаете какво да напишете в някои от графите, просто се уверете, че сте добавили URL адреса на новия си пост. В този пример използвах Pingler.com.

Пингването е препоръчително и може да пингвате веднъж седмично нов пост или картата на сайта, за да може търсачката да се ориентира по лесно. Не прекалявайте с този метод!

 

2. Публикуване на ново и качествено съдържание редовно

Нужно е да публикувате нова и полезна информация в блога си непрекъснато. Шансовете търсачката да прояви интерес към сайта ще са много по-големи. С нарастването на броя публикации и скъсяването на времето между тях (От 2 до 3 качествени поста седмично), ще се увеличи и броя на посещенията от търсачките. Добър метод е при публикуване на нов пост да поставяте линк към по-стар. По този начин подсещате търсачката да се върне на места, където е пропуснала обхождане или е обхождала преди. Дръжте на качеството на постовете и на социалното им споделяне. Може да правите по един пост на седмица, но той да е с полезна информация. С къси и некачествени постове рискувате да загубите доверието на търсачката.

 

3. Изграждане на вътрешни връзки

Вътрешното свързване на постове е много полезен SEO метод. Ако имате стара страница, която преди това е била индексирана, може да споменете в нея своя нова страница. После чакате бота да се върне на старото съдържание и да бъде препратен чрез линка. Уверете се, че статиите са близки по съдържание.

 

4. Изграждане на дълбоки външни връзки

Създайте страници или статии в чужди сайтове и изградете препратки към всеки отделен пост. Не слагайте линкове само към началната страница. Дълбоките връзки са показател за цялостното качество на съдържанието на сайта ви и те повишават авторитета на домейна ви. Авторитета е едно от най-важните условия, което гледат търсачките при класиране на сайт.

Ето някои мощни начини за изграждане на дълбоки връзки:

Използвайте уеб 2.0 сайтове като Squidoo, Tumblr или Hubpages за създаване на страници. Тези сайтове с висок авторитет могат да ви дадат силен тласък в класирането, защото освен линка който ви дават могат да ви донесат и много таргетиран трафик.

Добавете линкове във вашите профили в социалните мрежи.

Добавете линкове във форум подписи - електронните подписи могат да бъдат променяни, така че можете лесно и бързо да добавяте нови и интересни страници в от сайта.

 

5. Връзки от букмарк сайтове и социални мрежи

Разбира се социалните мрежи са най-добрият инструмент за популярност в интернет. Правенето и получаването на голям брой ретуитвания, харесвания и +1 е важно, тъй като търсачките обхождат и тези сигнали.

 

6. Коментари в блогове с високи SEO Параметри

Авторитетните блогове обикновено имат голям брой последователи. Всеки път, когато има нов пост ще видите как читателите се тълпят да го прочетат и да оставят своите коментари и мнения. Това е вашият шанс да станете известни с помощта на други блогъри, а кой знае какво ще стане ако статията ви е добра и всички я споделят и коментират. Като изключим това, блог коментарите ви позволяват да добавите линк към вашия сайт. Отново, вместо да използвате URL на началната си страница, поставете линк към последния си интересен пост.

Някои блогове използват плъгин за коментари CommentLuv. Той позволява линк към началната страница и линк към последния ви пост, който се показва след коментара.

Ето как можете да търсите блогове, които използват системата CommentLuv:

Отидете на dropmylink.com и въведете вашата ключова дума. Изберете CommentLuv Premium блогове и натиснете Search.

Ако искате да проверите дали сайта в който ще поставите коментар е с високи домейн параметри може да инсталирате плъгин за Google Chrome – SEO Quake. Той позволява да виждате параметрите на страниците директно в резултатите на Google. На картинката са представени само 2 параметъра, но те могат да се увеличат от главното меню на програмата.

Друга алтернатива е да копирате url адреса на блога и да го проверите чрез инструмента на SEOMoz – Opensiteexplorer. (Или еквивалентен инструмент като Ahrefs или MajesticSEO)

 

Гореописаните стратегииподтикват търсачките да индексират новото съдържание в сайта ви по-бързо. Те допринасят за повишаване на цялостните параметри на вашия домейн и за получаване на по-добри позиции в резултатите от търсене.

Бъдете внимателни при изграждане входящите линкове. Качеството трябва да доминира пред количеството. Съсредоточете се върху изграждането на интересно и полезно съдържание и го захранвате с авторитетни връзки.

Съгласни ли сте? Споделете вашите мисли и мнения по-долу! Какви други начини за получаване на бърза индексация от търсачките знаете?

публикувано на 23.9.2012г. в категория оптимизация

Автор

Теодор Захариев Теодор Захариев
Студио Кипо

Коментари (5)

от Митко на 11.10.2012г. в 13:43часа
Полезна статия за начинаещи СЕО оптимизатори. Препоръчвам да се прочете внимателно даже 2 пъти. След тези стъпки сайтат ми почна да се индексира по бързо. Успех на всички :)
от Теодор Захариев на 19.10.2012г. в 11:48часа
Благодаря Митко радвам се, че статията е била полезна :)
от Пано на 24.11.2012г. в 23:53часа
Теди, мисля че по-добре индексирането да става бавно и гугъл сам да си намира линковете отколкото да го форсираш с пинг.
от Теодор Захариев на 26.11.2012г. в 09:52часа
Да, както ти казах и в G+ по няколко пинга на нов пост или на картата на сайта, на месец не са ми навредили, даже обратното. Пинга е за много малки сайтове, които тепърва прохождат и се индексират по веднъж на месец. При мен има положителен ефект :)
от Христина Николова на 23.03.2014г. в 16:41часа
Теодор, едно браво за статията ;) Плъгинът SEO Quake върши добра работа, а относно пинга, подкрепям те, че е страшно полезен за новоизлюпили се сайтове. Ще следим с интерес ;)

добави коментар

* име:

* e-mail: (не се публикува)

* коментар:

Остават символа