7 лесни SEO техники за по-добри позиции в Гугъл

Сигурно си чел много такива статии и това е нормално. Все пак SEO оптимизация е една от най-конкурентните думи в Гугъл и всеки сайт се нуждае от доста текст, за да се класира добре. Идеята и на тази статия е такава, но реших, че все пак нещата могат да бъдат казани по-разбираемо.


Ако си SEO гуро не чети това, по-добре виж една идея за откачен BTL и остави нас, невежите, да си пишем елементарни неща.

И така, да оптимизираш сайт в БГ не е трудно. Ако имаш свободно време и ако добрите резултати те мотивират, те съветвам да опиташ. Интересно е.

Ясно е, че щом четеш статията не ти се инвестира в платена реклама в Гугъл, но знай, че добро начало за всеки сайт е комбинацията от AdWords и SEO. Отдели малко средства и ще получиш добър старт. Освен това ще можеш да огледаш кои са важните думи в нишата, кои са страниците в твоя сайт, привличащи хората и кои са тези, които трябва да оправиш.

Малък сайт като твоя се оптимизира за малко ключови думи. Най-важна за него е първата му страница и ето какво трябва да направиш в нея:

 

Заглавието

Заглавието е първото нещо, което хората в Гугъл ще видят и затова то е много важно. Напиши го интересно, то трябва да провокира интерес, но в същото време да съдържа ключови думи.

 

Интересен и разнообразен текст

Добре е дължината на текста във всяка (включително и първата) страница да бъде от 300 до 500 думи. Старай се да пишеш уникален текст, който е интересен и си заслужава да бъде споделян (в социални мрежи). Пиши ясно, с много абзаци и подзаглавия. Текстът трябва да е тясно свързан с целта на сайта и в него да има връзки към авторитетни сайтове.

 

Плътност на ключовите думи

Многото ключови думи са по-опасни от никакви ключови думи. Не прекалявай, специалистите препоръчват плътност на ключовите думи от 3 до 5 процента. Добре е да изнесеш няколко ключови думи в началото на текста и от време на време да използваш удебелен шрифт. Не удебелявай, обаче, само ключови думи.

След като приключиш, прочети статията и се увери, че не си прекалил с удебеляването на шрифта и с ключовите думи. Алгоритмите на търсачките се променят непрекъснато, но най-важно за тях е да представят възможно най-интересна и полезна информация за потребителя. Така че прочети материала и си задай въпроса „Изглежда ли естествено написан?“.

 

Снимки

Никой не обича да чете сух текст, търсачките също. За тях обаче е важно картинките да имат добър alt текст. Включи ключовите думи и там, но се старай да изглеждат естествено, не просто изброени. Добре е картинките да са оптимизирани и с малка тежест.

 

Скорост на зареждане

Никой не иска да отделя ценно време в чакане. Търсачките знаят това и за SEO оптимизацията е важно сайтът ти да се зарежда бързо. Page Speed е един от многото инструменти за проверка скоростта на зареждане. В него ще откриеш съвети за оптимизиране на сайта.

 

HTML без грешки

Търсачките искат да предлагат качествено съдържание на потребителите си. Това включва сайтът ти да изглежда добре под всички браузъри. Начинът, по който това може да се провери лесно от машина е чрез валидатор на кода. Ако в сайта ти има много грешки, това може да означава, че не всеки ще го види добре и затова търсачките ще го третират като малко по-некачествен уеб сайт.

 

Изграждане на връзки

Най-много време отнема изграждането на връзки, но то е най-важно. Не си мисли, че софтуер, който предлага изграждане на връзки ще те изстреля на върха. Не използвай забранени техники и спам. Създай мрежа от връзки ръчно като регистрираш сайта си на много места, по-възможност с релевантно на твоето съдържание.

За финал ще добавя: направи сайта си за хората, а не за търсачките. Направи го интересен, лесен за четене и нека си заслужава да бъде споделян с приятели.

Успех!

публикувано на 20.7.2012г. в категория оптимизация

Автор

Теодор Захариев Теодор Захариев
Студио Кипо

Коментари (1)

от Arwen на 21.07.2012г. в 00:13часа
Страхотна статия!Много интересно написана и с много полезна информация! Браво на автора :)

добави коментар

* име:

* e-mail: (не се публикува)

* коментар:

Остават символа