Какво е Google Penguin Update и трябва ли да ни плаши

Също като познатия ни Панда ъпдейт, Гугъл Пингвин вся смут в редиците на SEO оптимизатори и уебмастъри по цял свят. Според последвалите проучвания стана ясно че новата „гадинка“ на гугъл засяга сайтове злоупотребили със СПАМ техники, с наличие на голям брой точни фрази в текстовите линкове. Сега ще ви споделим някои ценни съвети за предпазване от човката на Гугъл Пингвина.


 

 

Наличие на основна ключова дума в текста

Google Penguin UpdateОтдавна е известно, че агресивната оптимизация с точни ключови думи в линка (Anchor Text), може да бъде причина за наказание от Гугъл. След последните промени в алгоритъма видяхме, че спамърските сайтове няма да бъдат толерирани. Много известни и доказани сайтове загубиха позициите си в търсачката точно поради този фактор. Данните от няколко хиляди сайтове бяха анализирани от редица SEO специалисти и фирми.

Резултата е на лице: Всички сайтове имат еднообразен линков профил - над 50% текст с една и съща дума или фраза ключова за техния бизнес. Изказаха се хиляди мнения и теории за това как трябва да линкваме сайтовете си и как да разнообразяваме линковия си профил. Голяма част от „белите“ техники „посивяха“ и дори придобиха тъмен оттенък.

За Гугъл е много важно да представя възможно най-интересна и полезна информация на потребителите си, затова когато поставяте даден линк към сайта си се старайте да изглежда естествено, сякаш доволен клиент или потребител желае да ви сподели с аудиторията си. Точно за това линковете от социални мрежи, bookmark и web 2.0 сайтове наклониха везната пред линкове от не дотам релевантните и пренаситени до неузнаваемост директории.

 

Връзки от авторитетни сайтове

Все по-важно става да придобиеш линк от авторитетен сайт в същата ниша. Така показваш на търсачката, че доказани и утвърдени сайтове проявяват интерес към теб. Такива сайтове са трудни за манипулация и поставяне на точни фрази в линка. Следователно дори е препоръчително в такива сайтове да присъства единствено URL адреса на сайта, без ключови думи.

 

Добавяне на нови връзки

Някои експерти съветват да се отстранят всички „лоши“ връзки от нискокачествени сайтове. Колкото до връзките с точен анкор текст, не ги променяйте. Направете нови връзки с разнообразни текстове синоними и URL адреси. Това ще увеличи разнообразието в линковия ви профил и се надяваме да ви отърве от Пингвина.

 

Премахнете дублираното съдържание

В някои страници от сайта може да има дублирано съдържание. Дори и минимално то е в състояние да понижи позициите ви в търсачката. При нужда променете структурата и уеб дизайна на сайта си.

 

Бъдете естествени и уникални

Помислете как да накарате хората да линкват към вас. Правете естествен линкбилдинг и мислете за линка като връзка между две релевантни страници. Не използвайте SEO софтуер. Не залагайте на количеството линкове, а на качеството им. Популяризирайте марката си. Когато смятате да поставите даден линк към сайта си замислете се какво получавате и какво бихте могли да загубите.

 

Ще се радваме да споделите мнение

Как повлия Google Penguin Update на вашия сайт?

публикувано на 30.7.2012г. в категория оптимизация

Автор

Теодор Захариев Теодор Захариев
Студио Кипо

Коментари (2)

от Evgeni Yordanov на 31.07.2012г. в 17:10часа
В повечето неща, които забелязваме, само негативно са ударени сайтовете от Пандичката и Пингвинчето.
от Теодор Захариев на 01.08.2012г. в 15:20часа
Ами общо взето да, въпреки че имам подобрения след първия ъпдейт на пингвина, но предполагам че те се дължат на отпадането на някои конкуренти. Като цяло доста по ясно усетих пингвина с Г ком отколкото в Бг.

добави коментар

* име:

* e-mail: (не се публикува)

* коментар:

Остават символа