Социалният експеримент Шамаротерапия

В сайтове за групово пазаруване сме виждали да се продава какво ли не - от силиконов бюст с подарък устни, до поставяне на кинезиотейп ленти. Най-оборотни са офертите за почивка. Страхотна почивка в четиризвезден хотел с детски център и СПА в Банско, се оказва полуготово тризвездно хотелче на 15км. от Банско, с детски център четири квадрата и СПА, в което нищо не работи. В сайта офертата е валидна само 24 часа, снимките от Sutterstock са страхотни, а цената е наполовина. Човек би си казал "това май си е нормална цена за хотел, но нали е четиризвезден в Банско, сигурно си заслужава...". Пришпорен от времето, подведен от копирайтърския текст и хубавите картинки, и най-вече впечатлен от добрата цена, всеки би се поддал на изкушението.

Решихме да зашлевим шамар на този бизнес, по време, в което всички му ръкопляскат. Трябваше да бъде нещо силно, което да привлече вниманието на много хора.


 

Как реализирахме идеята

Най-важното беше да убедим популярен сайт за групово пазаруване да публикува офертата:

 

Зашлеви шамар на стреса!

Помниш ли моментите, когато си бил толкова изнервен, че ти се е искало да зашлевиш някого на мига? Не е нужно да живееш повече с това напрежение. Сега имаш възможност да премахнеш стреса, натрупан през годината, като зашлевиш шамар на абсолютно непознат (доброволец) и това да ти се размине безнаказано.

Искаш ли да освободиш съзнанието си и да усетиш прилив на нови идеи?

Ела и ни удари шамар. Започни 2012-та на чисто.

 

Колектива бяха първите, с които решихме да опитаме. Отначало ни се смяха, и с право. Все пак фактът, че всички в офиса им заговориха за странната идея, ги склони да сътрудничат, с мотива „Няма лоша реклама”.

Следващият етап беше да разпространим идеята колкото се може повече. Коя медия би отказала да отрази новината „Софиянци борят стреса с шамари в центъра на столицата”? С помощта на професионални ПР съвети от наш партньор и добре написан текст, успяхме да привлечем вниманието на БТВ, ББТ, Нова Телевизия, ТВ7, БНТ 2, Денис и приятели по БНТ, Списания Ева и Тема, 168 часа и няколко онлайн издания.

БТВ бяха първите, с които заснехме репортаж в офиса ни:

 

След няколко часа и ББТ бяха при нас:

 

До този етап разкривахме само първата част на идеята и представяхме Шамаротерапията като работещ и сериозен сеанс, който ще ни помогне да преборим стреса. Много хора коментираха във Фейсбук и в нашия блог. Повечето коментари бяха негативни и много малко хора приемаха терапията с хумор. Ние знаем, че хората коментират и споделят с повече хора нещата, които ги дразнят, а не тези, които им харесват. Знаем също, че силните идеи разделят хората на два лагера – „за” и „против”, важно е обаче, че никой не остава безразличен.

И така в продължение на една седмица получихме обаждания от приятели и познати от цялата страна, които ни разказваха как хората говорят за уникалния сеанс. Думата шамаротерапия стана популярна и влезе в речника на много хора.

След като изтече офертата в Колектива получихме данни за достъп до панел, в който да видим кой си е закупил ваучер. Оказа се, че повечето ваучери изобщо не бяха закупени, бяха просто поръчани и отчетени като продадени, но не бяха реални. От сайта ни казаха, че понякога те добавяли фалшиви продажби, за да бъде човек по-склонен към покупка, но в нашия случай това не било така. Все пак имаше няколко закупени ваучера, което ни накара да продължим и да осъществим „сеанса”.

В посочената дата за провеждане на терапията бяхме само ние и около 15 журналиста и оператора. Някои журналисти бяха сред закупилите ваучери, но никой не посмя да се възползва от това, за което е платил. Останалите няколко реални ваучера може би са били на хора, които дори и да са се появили на събитието, не са посмели да се включат в тълпата.

Повечето медии останаха разочаровани, че няма да заснемат човек, на който двайсетина „стресирани” удрят шамар и решиха да не отразят събитието. От ТВ7 обаче счетоха, че  нашият експеримент е достоен за централна емисия:

 

В заключение ще добавя - Шамаротерапията беше социален експеримент, с който доказахме, че в сайтовете за групово пазаруване може да бъде продадено всичко – дори и шамар. Надявам се след  този експеримент те да преосмислят критериите си на работа, а потребителите им да станат малко по-разумни при закупуването на ваучери.

публикувано на 21.12.2011г. в категория любопитно

Автор

Николай Маринов Николай Маринов
Студио Кипо

Коментари (0)

добави коментар

* име:

* e-mail: (не се публикува)

* коментар:

Остават символа